Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
2.325 Ft (1.831 Ft + ÁFA)
Menny.:zsák

Baumit GV 25 (MPI 25) 40 kg

Ár:
2.325 Ft (1.831 Ft + ÁFA)
Menny.:zsák
Cikkszám: 55130
Cikkszám: 55130 - Mész-cement gépi alapvakolat valamennyi belső térbe, beleértve a nedves üzemű helyiségeket is.

Paraméterek

Csomagolás 40 kg
Csomagolás mennyisége raklapon 35
Vízpáraáteresztő képesség (µ) kb. 15
Hővezető képesség (λ) kb. 0.8 W/mK
Nyomószilárdság > 2.5 N/mm²
Száraz habarcs sűrűsége kb. 1400 kg/m³
Max. rétegvastagság 25
Hajlító szilárdság > 1 N/mm²
Anyagszükséglet kb. 13 kg/m²/cm
Vízszükséglet kb. 9 l/zsák
Szemcseméret < 0.8 mm
Paletta mérete 35 zsák/raklap = 1400 kg
Csomagolás típusa zsák

Leírás

Baumit GV 25 (MPI 25) 40 kg:

Dörzsölt felületképzéssel gépi vakolatként bármilyen helyiség belső felületére. Alkalmas falfűtések vakolására is.

Tárolás: 

Száraz helyen, raklapon fóliázva 6 hónapig tárolható. 

Felhasználás

Alapfelület: 

Az alapfelület vizsgálatát a mindenkor érvényes szabványok szerint kell elvégezni. Az alapfelület legyen teherbíró, száraz, por-, fagy-, kivirágzás és laza részektől mentes. Nem lehet víztaszító. 

Különböző alapfelületekre vonatkozó követelmények: 

Amennyiben a szükséges vakolatvastagság a 25 mm-t meghaladja, mindenképpen két rétegben javasoljuk a felhordást, közvetlenül egymás utáni menetben (friss a frissre). Ha nem azonnal egymás után végezzük el a két folyamatot, az első réteget fel kell érdesíteni. 

A közölt útmutatások szabványosan megépített falazatokra vonatkoznak. A legfontosabb feltétel a zárt fuga.

  • Ásványi kötésű faforgács és könnyű faforgács lemezek: Nem ajánljuk a Baumit MPI 25-öt sem egy, sem több rétegben. 
  • Ásványi kötésű fagyapot és könnyű fagyapotlemezek: Baumit VorSpritzer hálóerősítéssel 

Várakozási idő: 21 nap

Anyagszükséglet: kb. 20 kg/m²

  • Megerősítés: 20x20 mm – 25x25 mm,  ∅ 1 mm méretű pontheggesztett, horganyzott drótháló 
  • Égetett tégla: Egy vagy két rétegben történő felhordás előtt nedvesítés szükséges a falazat nedvszívóképessége szerint. 
  • Könnyűbetonból vagy betonból készült falazóelem: Teljes takarású előfröcskölés (Baumit Vorspritzer) kell. Nem szükséges különösebb előkészítés. 
  • Beton: Teljes takarású előfröcskölés (Baumit Vorspritzer) szükséges. A 3 nap várakozási idő után felhordás előtt nedvesítés szükséges. 
  • Pórusbeton (pl. Ytong): Alapos nedvesítés, majd Baumit Vorspritzer felhordása szükséges. Várakozási idő: 3 nap. 
  • Falfűtés esetén: Teljes takarású előfröcskölés (Baumit Vorspritzer) szükséges. A vakolatot két rétegben, "friss a frissben" elv alapján kell készíteni. Az első réteg külső síkja fedje a fűtéscsöveket. A második réteg bedolgozása előtt a két réteg közé Baumit Vakolaterősítő hálót kell elhelyezni. A kivitelezéskor minden esetben a fűtési rendszer szállítójának útmutatásai az irányadóak! 
Feldolgozás:

A Baumit MPI 25 az építkezéseken használatos bármelyik vakológéppel (pl. PFT G4, S48, S58, M3 vagy hasonló vakológépekkel) felhordható.  

A munka megkezdése előtt a vakológép nem tartalmazhat gipsz tartalmú anyagokat! 

A vakolás megkezdése előtt a felhordás megkönnyítése céljából az összes élnél és saroknál élvédőprofilt helyezzünk el.  

Fürdőszobákban és csempézendő felületeknél használjunk Baumit Vezetősínt a lehúzás megkönnyítésére. Szükség esetén nedvesítsük elő a felületet, majd a Baumit MPI 25-öt a vakológéppel hernyóformában megfelelő vastagságban fröcsköljük fel.

Lehúzóléccel egyengessük el, majd elegendő meghúzás után (ujjpróba: ha már nem tapad az ujjunkra) megfelelő (filc, deszka stb.) simítóval dörzsöljük el. A vakológép beállítása: lásd a gépekről készült tájékoztatóban. 

Amennyiben a felület nagyon egyenetlen, vagy a szükséges vastagság meghaladja a 20 mm-t, az első réteget (max. 25 mm!) érdesítsük fel, majd 24 óra várakozási idő után hordjuk fel a második réteget (5-7 mm vastagságban) és ennek felületét dörzsöljük ki. A felületet 2 napig tartsuk nedvesen. 30 mmnél nagyobb vastagság nem ajánlott (lassú kötési idő).

Általános tudnivalók:

A feldolgozás, (keverés, felhordás, kidörzsölés stb.) és a kötés ideje alatt az alapfelület, a feldolgozott anyag valamint a levegő hőmérséklete nem lehet  +5 °C-nál alacsonyabb. Az átlagosnál magasabb párat artalom illetve a +5 °Cnál alacsonyabb hőmérséklet esetén a kötési idő jelentősen meghosszabbodhat. Ha a kötés megtörténte előtt a felületet nedvesség éri (pl. hajnali páralecsapódás, eső stb. ...) vagy a felhordott réteget az alapfelület felől jelentős páraterhelés éri, akkor a kötés akár le is állhat, s az anyagban vándorló pára ill. nedvesség kioldhatja a friss felület kötő- és adalékanyagait.

Az előírt várakozási idők be nem tartása esetén a felhordott anyag mögött rekedt nedvesség a kész felületet súlyosan károsíthatja, bizonyos esetekben akár hosszabb idő eltelte után.

A frissen vakolt felületet 2 napig nedvesen kell tartani. Nem szabad közvetlen sugárzó hőhatásnak kitenni. Ha fűtőkészüléket használunk, különösen gázkészülék használata esetén, ügyeljünk az alapos szellőztetésre (szükséges a mész megfelelő karbonátosodása miatt). A felületet direkt napsütéstől, erős széltől és az esőtől óvni kell (pl. állványvédő háló használatával. Ellenkező esetben az anyag még a kötés befejeződése előtt elveszíti a kötéshez szükséges víztartalmát, s így a kötés csak részlegesen vagy egyáltalán nem következik be.).

Gépészeti hornyokat, nagyobb falazatfugákat, lyukakat stb. megfelelő mészcement habarccsal (pl. MPA 35, MPI 25, UniPutz) tömítsük. Ezeken a helyeken valamint eltérő építőanyagok találkozásánál használjunk erősítő hálót (pl. Baumit Vakolaterősítő háló) a falazat gyártójának előírása szerint.

A vakolatban elhelyezett erősítés ugyan nem küszöböli ki teljes biztonsággal a repedések képződésének lehetőségét, de annak kockázatát jelentősen csökkenti. Csak tiszta – pl. vezetékes – vizet használjunk.

Bármilyen egyéb adalékszer, idegen anyag hozzákeverése tilos! 

Minden további réteg felhordása előtt vakolatcentiméterenként 10 nap várakozási időt tartsunk. 

RAKTÁRKÉSZLETTEL KAPCSOLATBAN KÉRJÜK ÉRDEKLŐDJ ELÉRHETŐSÉGÜNK VALAMELYIKÉN!