Baumit önterülő esztrich

Az esztrich tulajdonképpen egy gyárilag előkevert aljzatképző habarcs, amit 20-80 mm vastagságban földnedves vagy képlékeny állapotban kézzel vagy géppel dolgoznak be és ez az esztrich közvetlenül vagy aljzatkiegyenlítő réteg közbeiktatásával hideg-, ill. melegburkolattal burkolható. Az aljzatbetonhoz képest kisebb szemszerkezetének (max. 4 mm) és a gyárilag hozzáadott adalékszereknek köszönhetően könnyebben bedolgozható és simítható.

A hagyományos esztrichek (Baumit Esztrich 225) kötőanyaga a betonhoz hasonlóan a cement.

Magyarországon még kevéssé ismert és viszonylag ritkán alkalmazott megoldás a különféle kalcium-szulfát kötőanyagú önterülő esztrichek családja. A kötőanyag ebben az esetben a gipsz, ennek köszönhetően a hagyományos aljzatbetonokhoz és cementesztrichekhez képest számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Alkalmazható kötő-, csúszó- és úsztatott esztrichek készítésére valamint padlófűtéshez is.

Az anyag önterülő, ami azt jelenti, hogy a friss esztrich konzisztenciája jóval hígabb. (1. ábra)

baumit esztrich

A megfelelő sűrűség beállítása után az anyag egyenletes elterítése nagyon egyszerű, különösebb szaktudást nem igényel. (2. ábra).


 

Egy egyszerű szintezőműszerrel (ld. az 2. ábra közepén) állítható be a kívánt rétegvastagság. A megfelelő mennyiségű anyag bedolgozása után egymásra merőleges két irány mentén az esztrichet el kell "egyengetni", így biztosítható a teljesen sík felület valamint az esetleges légbuborékok eltávolítása. (3. ábra)


 

Az elkészült felület 24 óra múlva már járható, 3 nap múlva terhelhető. A kötés-száradás ideje alatt a felületet erős huzattól, tűző napsütéstől vagy hidegtől óvni kell! A padlófutés a hagyományos esztrichhez képest kb. 10 nappal korábban beindítható. A megfelelő minőségben kivitelezett felületre (4. ábra) már nem kell padlókiegyenlítő réteget készíteni, a megfelelő felület-elokészítés után burkolható.

 

 

A gipszes önterülő esztrichek anyagszükséglete csak 18 kg/m2, az alkalmazandó rétegvastagságok is kisebbek, mint a hagyományos esztrich esetében. Bedolgozása szakmunkát nem igényel, gyors, az eloírok betartása mellett szinte "lehetetlen elrontani".

A kivitelezés teljesen gépesíthető, az anyag bedolgozható egy átalakított vakológéppel, silós kiszerelés esetén a silóra szerelt SMP berendezés segítségével. Megfelelő felület-előkészítés esetén a bedolgozás kb. tizedannyi időt igényel, mint a hagyományos cementesztrich.
 
 
 

Fontos információ:

Tisztelt Látogató!

A folyamatos gyártói árváltozások miatt az oldalon szereplő árak nem minden esetben felelnek meg a valóságnak.

Kérjük, hogy az aktuális árakról e-mailben vagy telefonon legyél kedves érdeklődni.

 


 

Baumit termékek

 

Baumit termékek


Mixerbeton akciós áron


Mixerbeton akciós áron


Szigetelő anyagok


Szigetelő anyagok, hőszigetelés


Gipszkartonok, tartozékok

 

gipszkartonok, kiegészítők


Térburkolók

 

Térkövek, gyeprácsok, járdalapok, szegélykövek


Tetőkiegészítő termékek

 

Vápaelem, vápaszivacs, tetőkibúvó, lezárőfésű