EPS vagy kőzetgyapot?

Magyarországon két dologhoz mindenki ért: a focihoz és az építkezéshez. Lélegzõ falak, lélegzõ anyagok, lélegzõ ház. Lehet, hogy a tisztább, szárazabb, lágyabb érzést keresünk már a házunk homlokzatának szigetelésénél is?

Ráadásul a magyar építkezõk többsége folyamatosan félre van vezetve. Mivel hőszigeteljük a házunkat? Polisztirol vagy kõzetgyapot kerüljön a homlokzatra? A közel 30 éve alkalmazott expandált polisztirol (EPS) anyagú - a legelsõ rendszer után gyakran "dryvit"-nak hívott homlokzatszigetelés miért adja még mindig a magyar piac kb. 98%-át. Egy normál lakásban napi 5-12 liter/fõ pára keletkezik, mosással, zuhanyzással, fõzéssel, de még az emberi kilégzéskor vagy beszéd közben is.

AVarsói Műszaki Egyetem tudósai kimutatták, hogy ennek a párának 97-99%-a a helyiség szellőztetése (ablakokon keresztül vagy gépészeti berendezésekkel szabályozott), illetve a nyílászárók illesztési hézagain keresztül ún. filtrációs szellõzéssel távozik. Ugyanis a pára nem hülye! Hiába van folyamatos nyomás alatt, elõször tömörödik, feldúsul és csak azután kezd el a kisebb páraellenállású anyagokon, pl. a téglafalon keresztül átpréselõdni a kisebb nyomással bíró külsõ tér felé. Ez a páradiffúzió jelensége. Viszont mire ez a diffúzió intenzíven beindul, a helyiségben tartózkodók még ha bírják is a nyirkos és büdös levegõt, egymás után kezdenek elhullani az oxigénhiánytól, vagy pánikszerű gyorsasággal tépik fel az ablakokat, hogy a fölösleges pára a falakon való átdiffundálását gonoszul megakadályozzák.

A legkitartóbb párafiúk persze ekkor sem adják fel és a sarkokban meglapulva sunyin várják, hogy mazochista módon, a téglafal szűk légpórusain keresztül furakodva ünnepelt hõsként távozhassanak. Hiába mindig is voltak akik a széllel szemben is tudnak! Na õk teszik ki azt a maradék 1-3%-ot.

Egy dolgot persze nem vesznek számításba: mire õk a téglafalon átvergõdnek és hatékony tömeggé csoportosulva a réteges falazat külsõ hideg tartományában kicsapódhatnának már újra itt a tavasz. Zöldülnek a fák, csicseregnek a madarak, nyílnak a virágok és egyre rövidebbek lesznek a szoknyák. Hol is tartottam? Ja igen, a lényegnél: vagyis ekkor úgyis leállunk a fűtéssel, és a folyamat már fordul is visszafelé. Mikor van mégis gond ezzel az elmélettel? Akkor, ha a szigetelendõ falak páratechnikailag nagyon nyitottak vagy nedvességre fokozottan érzékenyek. Az elõbbiek a jó hõszigetelésű, üreges téglaelemek vagy a pórusbeton falazatok, utóbbi pedig a vályogfalakra jellemzõ leginkább. Ilyenkor a falnál párafékezõbb EPS lemez valóban lelassítja a páravándorlást, a pára lecsapódása olyan szerkezeti rétegben alakulhat ki, ahol a megjelenõ nedvesség veszélyes lehet. Ez a nedvesség folyamatosan áztatja és hűti a falat, szélsõséges idõjárás esetén akár meg is fagyhat. Ilyenkor három dolgot tehetünk:

1. A rétegek belsõ oldalán masszív párazárást alakítunk ki. Pl .:a fürdőszobát mennyezetig csempézzük, vagy más helyiségeknél fokozottan párazáró vinil-tapétát alkalmazunk.
2. Megnöveljük az EPS hőszigetelés vastagságát. Ilyenkor a fagyveszélyes zóna nem a szigetelés és a fal között ragasztási sávba kerül és nem tud kárt okozni. Pl. egy 38 cm vastag PTH NF falazat hõtechnikai méretezésével kiszámolt 3 cm vastagságot 7-8 cm-re növelünk, és a páradiffúziót is figyelembe véve nyugodtan alszunk.
3.Fokozottan páraáteresztõ szigetelést, azaz kõzetgyapotot használunk. Ami tényleg "lélegző" anyag, jó hangszigetelõ, zöld és drága.

Összefoglalva: én nem lennék diffundáló párarészecske meg persze aknaszedõ sem Afganisztánban, de a lakásomat - igaz rendszeresen szellőztetve - nyugodt szívvel EPS-sel szigetelném.

 
 
 

Fontos információ:

Tisztelt Látogató!

A folyamatos gyártói árváltozások miatt az oldalon szereplő árak nem minden esetben felelnek meg a valóságnak.

Kérjük, hogy az aktuális árakról e-mailben vagy telefonon legyél kedves érdeklődni.

 


 

Baumit termékek

 

Baumit termékek


Mixerbeton akciós áron


Mixerbeton akciós áron


Szigetelő anyagok


Szigetelő anyagok, hőszigetelés


Gipszkartonok, tartozékok

 

gipszkartonok, kiegészítők


Térburkolók

 

Térkövek, gyeprácsok, járdalapok, szegélykövek


Tetőkiegészítő termékek

 

Vápaelem, vápaszivacs, tetőkibúvó, lezárőfésű